Nurtem Stobrawskich Smaków
specyfikacja projektu
Głównym celem projektu było propagowanie idei „Opolskie ze smakiem” poprzez promocję sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w powiązaniu z pielęgnowaniem tożsamości kulturowej, tradycji lokalnych, promocji dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego na obszarze Opolszczyzny. Zadanie było realizowane na obszarze powiatu kluczborskiego i oleskiego w województwie opolskim.
W ramach działań zaplanowano przeprowadzenie inwentaryzacji zasobów, czyli stworzenie bazy produktów sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych na terenie powiatu kluczborskiego (Gminy: Kluczbork, Wołczyn, Byczyna i Lasowice Wielkie) i oleskiego (Gmina Olesno). Na bazie zinwentaryzowanych zasobów powstał 1 szlak kulinarny obejmujący powiat kluczborski i oleski. Kolejnym etapem było wykonanie profesjonalnych fotografii produktowych, oraz stworzenie katalogu produktów regionalnych.
Zadanie było komplementarne z innymi działaniami podejmowanymi wcześniej przez Fundację ponieważ fundacja realizuje głownie zadania związane z zachowaniem dziedzictwa obszaru, turystyką i kulturą, które posiadają jednocześnie charakter edukacyjny. Projekt ten jest kontynuacją realizacji celów Fundacji jakimi jest rozwój działalności wspomagającej rozwój wiedzy o regionie czy też ochrona i promocja zasobów regionu.